Іспанія не пустила у свій порт судно з озброєнням для Ізраїлю

Іспанія не пустила у свій порт судно з озброєнням для Ізраїлю

Корабель Marianne Danica, завантажений зброєю для Армії оборони Ізраїлю, не впустили до іспанського порту Картахени. Про відмову на запит щодо заходження судна повідомив голова іспанського МЗС Хосе Мануель Альбарес.

Очільник зовнішньополітичного відомства пояснив, що корабель не пустили через внутрішню політику країни, яка передбачає заборону експорту будь-якого озброєння в Ізраїль з моменту початку війни у Секторі Гази восени.

"Ми виявили цей корабель, ми відмовили йому у допуску, і я можу вам сказати, що це буде послідовна політика щодо будь-якого корабля, який перевозить ізраїльську зброю та вантажі зі зброєю, який хоче зайти в іспанські порти", - сказав Альбарес.

Журналісти дізнались, що на борту Marianne Danica на ту мить знаходилось близько 27 тонн вибухових матеріалів із індійського Мадрасу. 

Нагадаємо, напередодні Євросоюз укотре закликав Ізраїль припинити наступ на Рафах. ЄС визнає право країни на самооборону, але підкреслює, що Тель-Авів має дотримуватися норм міжнародного права та захищати цивільне населення. До цього лідер США Джо Байден вперше пригрозив Ізраїлю зупинкою передачі бомб та артснарядів у разі, якщо прем'єр Біньямін Нетаньяху віддасть наказ про широкомасштабний наступ на Рафах. Водночас 16 травня Палата представників США проголосувала проєкт закону, який примусить Байдена відправити зброю в Ізраїль.

 Як писав "Ми-Україна" раніше, днями президент США заявив, що припинення вогню у Секторі Гази може настати "хоч завтра", якщо ХАМАС звільнить заручників, яких утримують. 

Головне