Що зміниться з 18 травня за новим законом про мобілізацію: основні умови

Що зміниться з 18 травня за новим законом про мобілізацію: основні умови

18 травня набирає чинності новий закон про мобілізацію. Він носить чимало змін до законодавства. "Ми – Україна" нагадує, про які найбільш суттєві у ньому йдеться.

Уточнення даних. З 18 травня та протягом 60 днів громадяни, які стоять на військовому обліку, мають у своєму ТЦК та СП, через ЦНАП або електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста оновити свої персональні дані.

  • адресу проживання;
  • номери засобів зв'язку;
  • адреси електронної пошти;
  • інші персональні дані.

У Міноборони пообіцяли, що з 18 травня е-кабінети будуть працювати. У Києві ЦНАПи сповістили, що готові приймати громадян.

Військово-облікові документи є обов'язковими. У період проведення мобілізації чоловіки у віці від 18 до 60 років повинні мати при собі військово-облікові документ. Вони мають пред'являти їх за вимогою представників ТЦК та СП, поліцейських та прикордонників.

Військовий облік за кордоном. Кабінет міністрів має окремо ухвалити нову постанову про порядок ведення військового обліку громадян, які тимчасово або постійно проживають за кордоном. З того часу, як ця постанова набере чинності, українці за кордоном, які знялися з обліку, треба буде на нього стати протягом 30 днів. Про особливості нових норм закону для тих, хто перебуває за кордоном "Ми – Україна" розповідав раніше.

Перелік підстав для відстрочки від мобілізації змінився. За посиланням можна знайти повний список. Також ми окремо розповідали, які нові умови для осіб з інвалідністю передбачені з 18 травня.

Одна з умов нового закону – перевірка обґрунтованості рішень МСЕК щодо присвоєння інвалідності ІІ та ІІІ групи чоловікам у віці від 25 до 50 років. Перевірятимуть рішення, ухвалені з 24 лютого 2022 року по 18 травня 2024 року. Проте у МОЗ уточнили, що наразі не треба з'являтися для повторного огляду.

Підстави для звільнення з військової служби діють у новій редакції. У ст. 26 закону про військовий обов'язок та військову службу узагальнили перелік підстав для звільнення мобілізованих, контрактників, кадрових військових. Також спільним є список сімейних обставин за яких можна звільнитися під час воєнного стану. Повний перелік підстав для звільнення та основні зміни, які новий закон вносить для військових, можна знайти тут.

Військово-транспортний обов'язок та обмеження у праві на керування транспортним засобом. Для українців прописали умову, якої раніше не було: мобілізувати не можуть єдиний транспортний засіб, який зареєстрований на громадянина.

За неявку за повісткою та порушення за ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення тепер можуть обмежувати у праві на керування. Рішення про це за позовом ТЦК та СП ухвалюватиме суд.

"Ми – Україна" розглядав, як саме має реалізуватись військово-транспортний обов'язок громадян та за якою процедурою можуть тимчасово позбавити права на керування автівкою.

Базова військова служба. Вона замінить строкову і стане обов'язковою для чоловіків у віці до 25 років. Під час воєнного стану строк базової військової служби становитиме три місяці. Студенти вишів будуть проходити її під час навчання на умовах, які визначить Міністерство оборони. Тих, хто пройде базову військову службу до досягнення 25 років за новим законом не мобілізуватимуть.

Штрафи для порушників. Супровідним до закону про мобілізацію є законопроєкт 10379 про посилення відповідальності для порушників. Його ухвалили у другому читанні та президент підписав його 17 травня. Він набере чинності наступного дня після публікації.

Штраф за порушення правил військового обліку (ст. 210 КУпАП) та штраф за порушення законодавства про оборону, мобпідготовку та мобілізацію (ст. 210-1) для громадян в особливий період становитиме від 17000 грн до 25500 грн.

Оскільки суми суттєво збільшується, зростають ризики несплати штрафів. Їхнє ігнорування означає, що  з боржників їх стягуватимуть в межах виконавчого провадження і у першу чергу звертатимуть увагу на наявні кошти.

Головне